Oplossen van doorslaand vocht

Bij veel oudere woningen wordt er vaak te weinig aandacht besteed aan de buitenmuren. De buitenmuren kunnen door de jaren heen poreus zijn of beschadigd en voegen kunnen los gaan zitten. Hemelwater wat tegen de gevel aanslaat zal zo gemakkelijk in de buitengevels kunnen trekken. Als het vervolgens gaat vriezen, zet het vocht uit en er ontstaan scheuren in de muur. Als de buitenmuur verzadigd is, zal het vocht naar de binnenmuren doorslaan. In de woning kunnen dan de nodige vochtproblemen ontstaan. Naast vochtige muren, waardoor behang en pleisterwerk loslaat, kunnen er vochtplekken en schimmelplekken ontstaan. Dit zorgt voor een uitermate ongezond leefklimaat. Er zijn enkele oplossingen om doorslaand vocht te voorkomen. Meer info op pasencreatief.be

De buitenmuren impregneren

Bij het impregneren van de muren wordt er een beschermingslaagje aangebracht. Deze laag voorkomt dat vocht nog in het metselwerk zal dringen, waardoor het vocht langs de muur naar beneden stroomt. Maar voordat het impregneermiddel kan worden aangebracht zal de muur wel eerst gerepareerd en gereinigd moeten worden. Vuil en mos zal zich vaak aan de muur hechten. Als er dan een impregneermiddel tegen de muur wordt gespoten, zal het middel in het vuil trekken en niet in de muur. Pas wanneer de muur goed schoon is, kan het impregneermiddel worden aangebracht. Het middel trekt in het metselwerk en laat tevens een laagje achter. Dit laagje voorkomt dat vocht in de muur trekt, maar zal ook voorkomen dat vuil, alg en mossen zich gemakkelijk aan de muur hechten. De muur impregneren is daarom ook een ideaal preventief onderhoudsmiddel om muren tegen vuil te beschermen.

Een vochtwerende verf aanbrengen

Er zijn verschillende vochtwerende verfsoorten op de markt die de buitenmuur goed kunnen beschermen tegen doorslaand vocht. Ook dit kan als een preventieve maatregel worden aangebracht om doorslaand vocht in de toekomst te voorkomen, maar kan ook worden toegepast als er zich effectief een probleem met doorslaan vocht voordoet. Bij het impregneren is het gebruikte middel onzichtbaar, bij het aanbrengen van een vochtwerende verf wordt er zichtbaar verf aangebracht. Dit kan positief zijn, want de woning krijgt na de behandeling weer een geheel fris uiterlijk. Ook is deze methode ideaal als er de wens is om het aanzien van de woning te veranderen door middel van een andere kleur. Het is ook bij het verven van de muur noodzakelijk dat de muur eerst grondig gereinigd wordt.

Nieuwe gevelbekleding

Een meer drastische en ook duurdere oplossing is het aanbrengen van een volledige nieuwe gevelbekleding. Deze methode is aan te raden als de muren dusdanig zijn aangetast dat ze er niet meer uit zien of als beschadigingen te groot zijn. Een nieuwe en waterdichte gevelbekleding is dan aan te raden. Vaak wordt er voor een duurzame houten gevelbekleding gekozen, maar er zijn ook andere materialen, waaronder exclusieve materialen. Logischerwijs zal de keuze voor het soort materiaal de kostprijs flink beïnvloeden. Met een nieuwe gevelbekleding is het mogelijk om een geheel nieuw uiterlijk aan de woning te geven. Tevens is het mogelijk om direct isolatie tussen de oude gevel en de nieuwe gevelbekleding aan te brengen. Hierbij is doorslaan vocht niet meer mogelijk en de woning is direct beter geïsoleerd.